Plesna skupina Hava/ Hava Dabke Troupe

Plesna skupina Hava že vrsto let deluje v okviru Studia za orientalski ples Hava pod vodstvom plesalke, koreografinje in pedagoginje Eve Stramšek. Osredotoča se na kulturo, tradicijo in umetnost Egipta in Levanta ter se usmerja k povezovanju njihove tradicionalne forme s sodobnim plesom. Poleg orientalskega plesa v svoji tradicionalni in moderni različici, se skupina posveča tudi arabskemu folklornemu plesu dabke, ki predstavlja vrsto sinhroniziranih korakov, topotanj, skokov (steps, stomps, jumps and kicks) skozi duh arabsko-palestinske folklore in sodobne kulture plesa in glasbe. 
Hava Dabke Troupe ustvarja lastne koreografije in predstave, ki so izkaz spoštovanja plesnega izročila in mogočne tradicije Palestine, hkrati pa vanjo vliva tudi lasten sodobni izraz in stil. Ples, ki je ognjevit in zemeljski, ponuja bogat spekter užitkov, od enostavnih in očarljivih ritmov do kompleksnih plesnih formacij. Znotraj plesa se prepletajo starodavno in moderno, urbano in ruralno, prav tako ples odraža močno identiteto in upor palestinskega ljudstva.
Dabke je arabska folklora, ki se pleše na območju Palestine, Jordanije, Sirije in Libanona. Legenda govori, da koraki in gibi dabke ponazarjajo gradnjo hiše oziroma dogodek imenovan ta'awon. Pri gradnji hiše je bilo namreč pomembno teptati in pregnesti zemljo, da je bila primerna za gradnjo. Pri tem opravilu se je zbrala cela skupnost. Iz enakomernega, ritmičnega teptanja zemlje naj bi se razvil omenjeni ples. V svoji tradicionalni obliki se dabke pleše v ravni vrsti in krogu. Plesno skupino vodi raas, ki plesalcem med plesom narekuje zaporedje korakov. Tradicionalna oblika dabke pa se je v zadnjih desetletjih preoblikovala tudi v sodobno gledališko-plesno umetnost. 

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate dela Plesne skupine Hava in fotogalerijo:

Predstave

Hava v dvorani

Hava na odru